Odeti v volno

Ko slišimo besedo »volna« je naša prva misel ponavadi debel, muckast pulover, čigar toplina komajda odtehta zahtevnost vzdrževanja in dejstvo, da je občutek na goli koži mnogokrat neprijeten.

Pri bavarskem proizvajalcu tkanin Rohi, na katere pri KAUCHu prisegamo že leta, s svojim razvojem in novo tehnologijo spodbijajo to predstavo.

Volnene tkanine imajo mnogo prednosti

  • Da bi dosegli vodoodbojnost in zaščito pred umazanijo volna ne potrebuje dodatne kemične obdelave, ki je pri sintetičnih in drugih naravnih tkaninah neizogibna, saj so volnena vlakna zaradi lanolina oz. volnenega voska naravno zaščitena.
  • Kot vemo je volna odličen regulator toplote, saj vas greje v hladnih zimskih večerih in in hladi, ko je okolica prevroča.
  • Kljub temu, da lahko vpije vlago v obsegu kar do 30% svoje teže še vedno ne dalje občutka, da je mokra.
  • Je dimenzijsko stabilna. Čeprav ohranja določeno stopnjo elastičnosti, se vedno vrača v prvotno stanje in se kljub pogosti uporabi ne pretegne.
  • Podobno kot rastline lahko tudi volna deluje kot filter za čiščenje zraka v prostoru.
  • Volna je antistatična.
  • Ima dolgo življenjsko dobo saj bodo kvalitetne volnene tkanine z vami tudi do 50 let.

Celoten postopek nastanka teh tkanin smo si ogledali v proizvodnji volnenih tkanin Rohi. Osnova za tkanino je preja, ki je pridelana iz najbolj kakovostne in mehko volne. Pri Rohi-ju uporabljajo samo volno iz Nove Zelandije in južne Amerike, saj je zaradi klimatskih pogojev volna iz teh predelov sveta najbolj kakovostna in najmehkejša, pri tem pa uporabljajo zgolj volno iz trajnostnih farm, kjer ovcam zagotavljajo lepo življenje in z njimi lepo ravnajo.

Ob sprejemu v proizvodnjo vsako prejo barvno preverijo pod tremi različnimi svetlobami, da zagotovijo, da ni barvnega odstopanja. Pri tem ostajajo zvesti svoji tradiciji, saj za dosego najvišjega standarda barv uporabljajo vzorce preje iz leta 1989, tako da je barva tkanine enaka, kot je bila pred 30 leti.

Za pregledano tkanino je tako na vrsti pranje, ki pa se ne zgodi na Bavarskem. Voda v regiji je namreč pretrda, kar bi slabo vplivalo na tkanino, zato jo v pranje pošljejo na drug konec Nemčije, v regijo Baden-Württemberg.

Čisto tkanino nato obdelajo s posebnim postopkom, kjer se prosta vlakna dvignejo, da jih požgejo, s čemer se prepreči piling oziroma »muckanje« tkanine, ki je naravna lastnost volne.

Volnene tkanine se zaradi svoje vzdržljivosti uporabljajo za rabo v javnih prostorih, vedno pogostejše pa so tudi v uporabi za zasebne, domače prostore in to je eden izmed razlogov za rojstvo letošnje novosti, tkanine Cleo, katero jim je uspelo naredit še mehkejšo in še prijetnejšo na dotik.

Pri KAUCHu že vrsto let uspešno sodelujemo s podjetjem Rohi in KAUCHi oblečeni v njihove tkanine krasijo marsikateri slovenski dom. Če v redni kolekciji ne najdemo primerne barve, so nam vedno na voljo tudi za izdelavo v izbrani barvi, za najzahtevnejše naročnike pa je možna tudi izdelava dizajna tkanine po naročilu.

Ste vedeli?

Poleg KAUCHa na kakovost volnenih tkanin Rohi prisegajo tudi v pohištveni in letalski industriji širom sveta. Prav v letalski industriji je standard za letala, ki opravljajo daljše lete, da so sedeži oblečeni v volneno tkanino, saj le ta preprečuje prekomerno potenje.

Slike: www.rohi.com.