Kako skrbeti za Kauch?

Vsak od nas si želi, da bi sedežna garnitura za vedno ostala enaka kot prvi dan, ko smo jo prinesli v svoj dom. Zato smo pripravili nekaj ključnih napotkov, ki vam bodo pomagali, da bo ta res lahko ostala kot nova.

Sedežna garnitura Kauch Build.

To, da se sedežne garniture kdaj umažejo, je neizogibno dejstvo. Vendar pa je pri vzdrževanju naših vsakodnevnih sedalnih površin, bodisi usnjenih ali iz tkanine, pomembnih več dejavnikov, kot bi si mislili. Čiščenje in ohranjanje pa je na srečo razmeroma enostavno. Vse, kar potrebujete, je malo časa v vašem vsakdanu, da ohranjate njeno kvaliteto in čistost za dolgo življenjsko dobo.

Berite dalje, kjer vam razrijemo lahke, a uporabne namige, da bo vaš Kauch lep in čist. 😊

Sedežna garnitura Kauch Oto.

KAJ VSE LAHKO ŠKODUJE NAŠEMU KAUCH-U?

Pri oblazinjenem pohištvu je prevleka najbolj izpostavljen del pri uporabi. Način in pogostost uporabe pa je odvisna od vsakega posameznika. Nobena prevleka ne prenese vseh možnih naporov, ki se lahko dogajajo med uporabo oblazinjenega pohištva in vsaka tkanina ali usnje ima svoje specifike in različne karakteristike.

Pogosto so majhne stvari, na katere ne pomislimo, tiste, ki lahko povzročijo škodo na vašem oblazinjenem pohištvu. Te so na primer:

  • nakit, ure, pasovi, torbice,
  • denarnice in ključi v zadnjem hlačnem žepu,
  • našiti žepi in šivi na jeansu,
  • vroči predmeti,
  • kremplji hišnih ljubljenčkov

Prav tako je pomembno, da smo pozorni, da lahko tako rekoč naše najljubše položaje oz. uporaba sedežne samo na enem mestu na dolgi rok prinese razlike v trdoti sedišča in videzu.

VPLIV SVETLOBE IN TOPLOTE NA SEDEŽNO GARNITURO

Poskrbeti moramo za to, da ima prostor, kjer se nahaja naša sedežna garnitura primerno zračno vlago. Suh prostor je lahko razlog za izsušitev in pokanje naravnih materialov, pri sintetičnih materialih pa se poveča statičnost, ki bolj privlači umazanijo. Priporočljiva zračna vlaga v prostoru je 45–55 %, zelo pa je pomembno, da je oblazinjeno pohištvo vedno odmaknjeno od radiatorja za približno 20 – 30 cm. Paziti moramo tudi, da oblazinjeno pohištvo ni izpostavljeno neposredni sončni svetlobi. V tem primeru lahko pride do spremembe ali bledenja barve. Prav tako pa lahko tudi močna umetna svetloba vpliva na spremembo barve. Na splošno pa svetloba sčasoma vpliva na vsak material.

Sedežna garnitura Zephyr oblikovalke Sarah Ellison.

Stopnja umazanije je lahko bolj vidna na svetlejših barvah. Zato moramo svetlejše barve negovati bolj pogosto, preden umazanija postane trdovratna in se je težje znebimo. Temne ali močne barve v stiku s svetlimi barvami tkanine ali usnja lahko pustijo sledi na površini. Posebna pozornost je potrebna pri jeansu, ki lahko predvsem na svetlejših površinah, pusti sledi barve. Tak madež je zelo trdovraten in se ga na večini prevlek ne da očistiti. Trdovratnost madeža povzročenega z jeansom je odvisna od vrste jeansa in barve tkanine sedežne garniture. Opozorilo glede puščanja barve jeansa lahko pogosto najdete tudi na produktih narejenih iz jeansa.

KAKŠNE SO RAZLIKE MED ČIŠČENJEM USNJA IN TKANINE?

Za vzdrževanje usnja se priporoča 1x tedensko brisanje s suho mehko krpo in 1x mesečno brisanje z vlažno (ne mokro) krpo. Po potrebi se lahko uporabi tudi sesalec z mehko krtačo. Priporočljivo je, da se 2–3x letno usnje premaže s sredstvom za nego usnja, ki usnje dodatno zaščiti, ga navlaži in naredi mehkejše ter bolj prijetno.

Sedežna garnitura Greta oblikovalcev Urban Outfitters.

Sedežne garniture, narejene s tkanino, so videti odlično, a so občutljive na umazanijo, zato je lahko tudi čiščenje nekoliko zahtevnejše. Če vašega kavča ne želite krasiti z ‘čudovitimi’ plastičnimi prevlekami, vam mi z veseljem podamo nekaj napotkov, kako ga vzdrževati. 😊

Plastična prevleka, Amazon.

Za vzdrževanje sedežne priporočamo redno sesanje z mehko krtačo, brez močnega drgnjenja. Na ta način boste odstranili prah in umazanijo, ki se nabirata na površini. Za osnovno čiščenje zadostuje uporaba rahle milnice, ki jo nanesemo s krpo, pomembno je, da nato z mokro krpo dobro odstranimo ostanke milnice, ker lahko pušča sledi. Madeže je najbolje čistiti takoj, ko nastanejo. Za temeljito čiščenje priporočamo uporabo posebnih čistil za tkanine, če pa je sedežna garnitura že precej umazana, vam svetujemo, da jo prepustite strokovnemu čistilnemu servisu, ki uporablja primerne postopke, da se tkanina ne obrabi. Pri vseh tkaninah je priporočljivo čistilo najprej preizkusiti na manj vidnem delu.

Roko naslon sedežne garniture Kauch Honesty.

KAJ JE POMEBNO PRI ČIŠČENJU TKANINE Z ZAŠČITO?

Za vzdrževanje sedežnih garnitur iz tkanin z zaščito priporočamo uporabo sesalca s ščetko. Pri nastanku madežev polito tekočino najprej popivnajte s papirnato krpo, nato nanesite vodo neposredno na madež ali pa ga zmočite z mokro vpojno krpo. Počakajte nekaj sekund, nato na madež pritisnite s cisto papirnato brisačo oziroma vpojno krpo in s krožnimi gibi rahlo podrgnite po tkanini. Postopek večkrat ponovite, dokler madež ne bo popolnoma odstranjen. Profesionalna čistila in sredstva za nego vaše sedežne garniture iz usnja ali tkanine lahko dobite tudi pri nas.