Kako je nastala nova sedežna garnitura Pruschtah

Ste se kdaj vprašali, kako nastane sedežna garnitura od začetka do konca? V tokratnem zapisu vas bomo po korakih popeljali skozi celotno pot nastanka našega novega Kaucha Pruschtah.

Sedežna garnitura Pruschtah (izgovarja se »pruštah«) je nastala v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo v Mariboru. Študenti magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov so pol leta razvijali nov produkt za našo kolekcijo oblazinjenega pohištva. Med desetimi rešitvami je zmagala sedežna garnitura, ki jo je oblikovala Katarina Remic. Dvosed, ki ga je poimenovala Pruschtah, smo na koncu izdelali in dodali h kolekciji Kauch.

sedežna garnitura Kauch Pruschtah

Navdih za oblikovanje sedežne garniture Pruschtah

Inspiracijo za novo sedežno garnituro je avtorica poiskala kar doma, na sončni strani alp. Pri oblikovanju se je oprla na materiale in elemente iz lokalnega okolja, kot sta les in narodna noša. Preproste, čiste linije, ki jih navdihuje tradicija, je povezala s sodobnim načinom oblikovanja.

Že samo ime sedežne garniture, daje slutiti, da je avtorica navdih črpala iz slovenskega okolja in njegovih tradicionalnih simbolov. Pruštah, tudi firtah, fertah, birtah in podobno, je stara slovenska beseda za domačo haljo, ki so jo naši dedki in babice nadeli med domačimi opravili.

Inspiracijo za oblikovanje sedežne garniture je avtorica črpala iz tradicionalnih slovenskih alpskih elementov

Slovenska narodna noša

Alpski slog v sodobni izvedbi

Preden se je avtorica Pruschtaha lotila oblikovanja, je izvedla raziskavo tržnega potenciala slovenskega pohištva v sodobnem alpskem slogu na vzorcu 643 ljudi.

Raziskava je pokazala, da so anketiranci za pohištvo izdelano v Sloveniji pripravljeni plačati več, sedežno garnituro v klasičnem alpskem slogu pa bi raje umestili v gorsko kočo, kot v lastno dnevno sobo.

Kljub nekaterim predsodkom glede alpskega sloga, je avtorica njegove elemente v oblikovanje sedežne garniture umestila izjemno subtilno in jim vdihnila povsem sodoben videz.

Detajl na blazinah Kauch Pruschtah

Tako se na primer prešit telovnik narodne noše odraža v prešitem sedišču, elementi irhastih hlač pa so opazni na stranskih blazinah v usnjenih trakovih in velikih lesenih gumbih. Za naslonski del je avtorica navdih poiskala v hrbtiščih lesenih klopi in stolov, ki simbolizirajo alpsko hribovje, blazini pa predstavljata vsaka pol srca in simbolično tvorita celoto, šele, ko ju združimo skupaj.

Detajl sedežna garnitura Kauch Pruschtah

Pokukajte v zakulisje izdelave sedežnih garnitur Kauch

Ste se kdaj vprašali, kaj vse je potrebno, da kavč dobi svojo končno podobo? Kako pravzaprav nastane sedežna garnitura in kateri materiali so uporabljeni za njen nastanek?

V nadaljevanju vam bomo korak za korakom odgovorili na vsa vprašanja in predstavili celoten proces nastanka sedeže garniture Pruschtah.

1. Izbira materialov in tkanin

Oblikovalka je materiale izbrala že v procesu oblikovanja. Odločila se je za podnožje iz hrasta, sivo tkanino za prevleke, rjavo usnje za trakove na stranskih blazinah in tkanino v rožnato-belem vzorcu šahovnice za okrasne blazine.

Tkanina za sedežno garnituro

2. Izdelava načrta in tehnične dokumentacije

Avtorica je pripravila osnovni načrt produkta, na podlagi katerega smo v Kauchu izdelali končne načrte za proizvodnjo.

3. Izdelava konstrukcije

Vidna lesena konstrukcija je narejena iz naravnega masivnega hrastovega lesa, ki je oljen in doda celotni sedežni garnituri občutek topline. Skriti del konstrukcije je narejen iz vezane plošče in masivnega lesa smreke.

4. Openjevanje in izdelava polnil

Za polnila pri Kauchu uporabljamo visokoelastično hladnovaljano peno, ki ima daljšo življenjsko dobo, kot navadna pena. Sedišče je sestavljeno iz dveh slojev pene različne trdote, za vzmetenje pa uporabljamo jeklene val vzmeti.

Tapeciranje sedežne garniture

5. Krojenje in šivanje

Zaradi posebne oblike sedežne garniture Pruschtah, je bilo potrebno najprej natančno izdelati kroje, saj se mora prevleka popolnoma prilegati obliki kavča.

Sledilo je šivanje prevlek. Posebnost teh je karo prešitje na sedišču, ki simbolizira vzorec na brezrokavniku narodne noše in debelejši sukanec v rožnati barvi, ki smo ga uporabili na naslonu, da bi dosegli bolj poudarjen, stiliziran šiv.

sedežna garnitura po meri

6. Tapeciranje

Sledi zadnji korak v izdelavi sedežne garniture – tapeciranje. Pri tapeciranju se prevleke obleče na kavč in fiksira s paličnimi sponkami. Pri tem je potrebna posebna pozornost, da so prevleke ravno prav napete, ne premalo in ne preveč.

sedežna garnitura po meri

Na koncu vedno sledi še nadzor kvalitete. Naši strokovnjaki vsak izdelek skrbno pregledajo in zagotovijo, da ustreza visokim standardom kakovosti ter zapušča proizvodnjo v brezhibnem stanju.

Čisto na koncu pa dodajamo le še to, da je avtorica s premišljenim oblikovanjem in subtilno umestitvijo simbolnih elementov tradicionalnega alpskega sloga uspela ustvariti sodobno oblikovano sedežno garnituro, ki odlično izpade tako v moderni gorski koči, kot v sodobno opremljenem stanovanju v kakšnem večjem mestu.

Se vam je ob branju pojavilo vprašanje, na katerega nismo uspeli odgovoriti? Pošljite nam sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.