Kako izbrati material za sedežno, ki vam bo pisan na kožo?

Ko izbiramo novo sedežno garnituro, se najpogosteje vprašamo, kakšna velikost bo za naš način preživljanja prostega časa najbolj primerna, kakšen dizajn si želimo, in kakšne barve naj bo, da se bo lepo ujela s preostalim pohištvom v dnevni sobi.

V tokratnem zapisu ne boste našli odgovora na ta vprašanja. Izvedeli pa boste, iz kakšnega materiala naj bo kavč, da bo na njem prijetno ležati, da ga boste z lahkoto očistili in da bo zdržal leta in leta poležavanja na njem.

Pri sedežnih garniturah, ki jih ponujajo pri večjih ponudnikih pohištva, lahko navadno izberemo le različne barve enakega materiala. Ena izmed prednosti Kaucha je tudi ta, da se lahko (za začetek) odločite, ali naj bo vaš kavč iz naravnega ali umetnega materiala.

Naravni materiali so prijetni na otip, a zahtevnejši za vzdrževanje in čiščenje

USNJE

Dobra stran usnja je, da je naraven material, ki je odporen in trpežen, zato ima dolgo življenjsko dobo. Minusi pa so zagotovo to, da je usnje hladno, da se na njem potimo in da zna biti občutljivo na madeže. Drži, toda ne vedno! Odvisno je namreč od tega, katero vrsto usnja boste izbrali. Če vam je pri usnju pomembna vzdržljivost, potem izberite pigmentirano usnje. V primeru, da si želite prijetnega občutka v stiku s kožo, pa vam predlagamo anilinsko usnje, ki bo z leti uporabe pridobilo šarm in značilno patino.

Pri nas lahko za oblazinjene usnjenih sedežnih garnitur izbirate med prvovrstnimi usnji danskega proizvajalca Sorensen.

VOLNA

Kdor ima občutljivo kožo, se morda ne bo odločil za tkanino iz ovčje volne, saj zna ta rada pikati. Vendar pa ima vseeno cel kup pozitivnih lastnosti, ki lahko pretehtajo pri izbiri materiala za novo sedežno garnituro. Ena je na primer ta, da so tkanine iz volne manj statične in zato privlačijo manj umazanije, kot sintetični materiali. Zaradi trpežnosti in posebnega videza je volna trenutno eden izmed najbolj priljubljenih materialov za oblazinjenje sedežnih garnitur.

Pri nas, poleg številnih drugih, ponujamo volneno tkanino danskega proizvajalca Kvadrat, ki je na voljo v široki paleti naravnih skandinavskih barv in vzorcev.

Kauch Inspiration, eden izmed najbolj popularnih iz naše kolekcije, je narejen iz visoko kvalitetne in trpežne volnene tkanine.

Kauch Inspiration

BOMBAŽ

Tkanine iz bombaža so prijetne na otip, a malce zahtevnejše za vzdrževanje in čiščenje. Bombažne tkanine pa niso prijazne le do kože ampak tudi do okolja! Takšna je na primer kolekcija regeneriranega bombaža italijanske blagovne znamke Flukso, v katerega je oblečen naš novi Kauch Oto.

Umetni materiali so dobra izbira, če se na Kauchu radi crkljate s hišnim ljubljenčkom

Če imate doma malega kosmatega prijatelja, boste cenili prednosti umetnih materialov. Te so zlasti v tem, da dobro ohranjajo svojo strukturo, saj se manj mečkajo, gubajo in raztezajo oziroma krčijo pri čiščenju. Prav čiščenje je glavni adut sintetičnih materialov. Pri t.i. zaščitnih umetnih tkaninah obstajata namreč dve tehnologiji, ki omogočata izjemno učinkovito in enostavno odstranjevanje madežev.

Materiali s tehnologijo »water repelent«, so vodoodporni, kar pomeni, da razliti tekočini preprečijo vpitje v tkanino, zato jo z lahkoto popivnamo s površine.

Drugače deluje tehnologija »aqua clean«, pri kateri se polita tekočina ali umazanija sicer vpije v sintetično tkanino, vendar zaradi posebne obdelave vlaken omogoča, da madež odstranite iz tkanine le z vlažno vpojno krpo.

Tako. Na kratko smo orisali lastnosti, prednosti in slabosti naravnih ter sintetičnih tkanin za oblazinjene vašega bodočega Kaucha. Sedaj je na vrsti izbira barve, vzorca in modela. Pri tem vam bo v pomoč široka paleta vzorcev visoko kvalitetnih materialov, ki jih imamo na voljo pri nas. Vabimo vas, da nas obiščete, in si izberete Kauch, ki vam bo pisan na kožo!