Intervju: Podprt s tradicijo, navdahnjen za sodobno oblikovanje.

Matica Trevna les spremlja že od otroštva, ko je opazoval starega očeta, kako je ustvarjal pohištvo v stari delavnici. Njegova pot od srednje lesarske šole do študija dizajna je hkrati tudi pot od obdelovanja lesa, do oblikovanja nasploh. Za svoje delo je prejel številne nagrade, za Kauch pa je oblikoval kolekcijo Inspiration in Sofistication. Z njim smo se pogovarjali o njegovih navdihih, oblikovalskih pristopih in seveda tudi o tem, kje so po njegovo najbolj doma kosi, ki jih je oblikoval za Kauch.

1. Začnimo z vašo največjo inspiracijo – lesom. Eskimi za sneg poznajo veliko besed. Kako bi vi rekli lesu?

Vir topline.

2. Že vaš dedek je delal z lesom? Kakšni so vaši spomini na njegovo delo? Kaj je bil vaš prvi izdelek iz lesa?

Res je, mnogokrat se nostalgično spomnim njegove majhne delavnice kjer je ustvarjal raznovrstne lesene izdelke. Pravzaprav še niti ni tako dolgo nazaj, ko nas je presenetil z res lepo izdelano mizo “mentrga” (miza za mesenje kruha) in to kljub njegovim častitljivim 84 letom. Majhna, zaprašena delavnica in vonj po sveže odrezanem lesu je v meni kot majhnemu otroku vzbudilo občutke, radovednosti, ki so bili med obiski mnogokrat močnejši od igre na prostem z bratrancem in sestrično. Predvsem njegova drvarnica je bila zame raj. Spominjam se, kako sem ob vsakem obisku nabral celo naročje raznovrstnih in zanimivih odrezkov, majhnih in velikih letvic, ki smo jih po končanem obisku, odpeljali s seboj. Iz njih sem nato doma ustvarjal raznovrstne izdelke. Svojega prvega izdelka se ne spominjam, prav gotovo pa je bil prvi večji izdelek maketa kozolca, kjer je bilo skoraj toliko lesa kot tudi žebljičkov. Pravzaprav se šele sedaj zavedam, kako zelo so obiski dedka in njegove delavnice vplivali na moje sedanje delo in razmišljanje. Zagotovo se dedek svojih zaslug ne zaveda, morda tudi zaradi njegove skromne narave. Resnično sem mu hvaležen za vse to.

3. Nekoč ste pri lesu izpostavili, da vam je všeč kako prijetno zadoni, ko se potrka nanj. Oblikujete in izdelujte ob spremljavi glasbe? Kaj najraje poslušate?

S tem sem želel poudariti še eno izmed mnogih, lepih lastnosti lesa, ki v nas vzbudijo čute. Veliko poslušam glasbo, predvsem med delom je zame nepogrešljiva spremljava. Rad imam različne zvrsti, vendar pa se najbolj sprostim in odtavam v svoj svet ob poslušanju izvajalcev kot so Lana Del Ray, Kimbra, Jamie Woon,… Kljub temu je lahko glasba med delom tudi moteči element, ko so misli usmerjene le v eno stvar in mora biti koncentracija na visokem nivoju. Kadar konceptiram ali idejno načrtujem potrebujem popolno tišino.

4. Po lesarski šoli in zaključku Fakultete za dizajn ste hitro in opazno vstopili na slovenski oblikovalski podij in pričeli prejemati nagrade. Kaj menite, da je bil ključni razlog, da je bil vaš talent tako hitro opažen?

To so bili časi, ko gospodarstvo ni cvetelo, med ljudmi pa je vladalo negativno in pesimistično vzdušje. Izjemna ljubezen do oblikovanja in želja po ustvarjanju mi ni dovolila, da bi se s prostorom in časom sprijaznil. Zaradi tega sem se udeležil skoraj vsakega dogodka, ki je nam mladim ponujal priložnost, za predstavitev širši javnosti. Moja velika prednost je bila, da sem lahko sam izdelal produkt, ki sem ga oblikoval in tako na lažji in predvsem cenejši način prišel do prototipa. Zatorej niti ni naključje, da so vsi moji takrat predstavljeni oblikovalski produkti, izdelani pretežno iz lesa. Nekateri sicer tudi z manjšim deležem kovine za kar pa je poskrbel moj oče. Drugi razlog je verjetno ta, da sem že od nekdaj v stiku z lesom in njegovimi konstrukcijami, zato mi je njegovo detajlno poznavanje v veliko pomoč pri oblikovanju in inovativnemu snovanju. Verjetno pa je tu še tretji paket razlogov, kot so; takratna želja po dokazovanju, velika ljubezen do oblikovanja in trdo delo.

5. Kako je prišlo do sodelovanja s Kauchem?

Z Luko se poznava že iz srednje lesarske šole. Kasneje sva bila v stiku predvsem na raznih sejemskih dogodkih. Sledilo je nekaj sodelovanj v povezavi z mojimi strankami, za katere so pri Kauchu izdelali sedežne garniture po naročilu. Glavni povod je bilo sodelovanje, ko sem zase oblikoval sedežno garnituro, danes poznano pod imenom “Sofistication”. Verjetno je takrat Luka ocenil, da bi na ta način lahko skupaj izpeljala še kakšen zanimiv projekt in me povabil k oblikovanju novih kolekcij.

6. Sedišča vam sicer niso tuja. Stol Lect, Slovenska pručka, gugalni konjiček Kulčk. Različna sedala za različne namene. Kaj vas vodi pri oblikovanju sedišč?

Ne vem sicer kaj imamo oblikovalci s stoli ampak očitno so za nas kot nekakšen magnet. Neskončno izvedb stolov in raznovrstnih sedal že poznamo pa vendar se jih tako radi vedno znova lotimo, z željo in namenom ustvariti nekaj drugačnega in inovativnega. Kdo bi nas razumel!? 😉

7. Za Kauch ste oblikovali Inspiration in Sofistication. Pri obeh je, seveda, viden les. Kakšne so zgodbe v ozadju obeh? Koga ali kaj ste imeli ob tem v mislih?

Sedežni element Sofistication je kot rečeno nastal spontano, ko sem oblikoval sedežno za lastno stanovanje.

Zagotovo je povsem očitno, da sem inspiracijo za oblikovanje dobil pri starih sedežnih garniturah, s tem, da sem veliko pozornost namenil udobju in detajlom.

Zgodba v ozadju sedežne garniture Inspiration je bolj kompleksna in mislim, da še ni povsem zaključena, saj se ponuja še mnogo adutov, ki jih v sebi skriva ta element. Na začetku snovanja sedežne garniture sva z Lukom definirala nekaj smernic, ki sem se jih poizkušal držati pri načrtovanju. Garnitura je tako zasnovana z velikim posluhom do proizvodnega procesa. Proizvodni postopki so prilagojeni tudi za veliko serijsko proizvodnjo in s tem omogočajo cenovno dostopnost. Element odlikuje modularnost in razstavljivost, kar ni le prednost za kupca temveč tudi za proizvajalca. Enostavna razstavljivost, proizvajalcu omogoča embaliranje v manjšo embalažo, ki je primerna pošiljanju tudi v tujino.

Kupec tako lahko sam sestavi garnituro, povsem enostavno pa je tudi menjanje naslonskih blazin in nogic v primeru, da bi se le teh čez čas naveličal. Na osnovno konstrukcijsko podnožje lahko vstavljamo različno oblazinjene naslonske elemente in nogice. Na ta način sedežni garnituri enostavno spreminjamo videz, stil in vrednost.

Kauch Inspiration je v zelo širokem oblikovnem in cenovnem razponu, kar je le redko lastnost sodobnih sedežnih garnitur.

8. Veliko oblikovalcev oblačil pravi, da jih pri oblikovanju vodi blago. Kaj pa vodi vas? Materiali, otipljive oblike ali papir in svinčnik?

Sam se pri oblikovanju naslanjam na načelo, ko forma sledi funkciji. Zelo težko sprejmem izziv oblikovanja nečesa neuporabnega, neracionalnega in nečesa, kar ne rešuje določene težave. Pri oblikovanju me torej vodijo, smisel, čemu bo izdelek namenjen, kakšno težavo mora izdelek rešiti in kaj bo z oblikovanim pridobil tako potencialni kupec kot naročnik oblikovanja. Šele, ko se vsa ta načela osmisli oz. definira, se podam v oblikovanje forme, ki je najpogosteje posledica konstrukcije, le ta pa prilagojena točno določeni funkciji. Pravi pokazatelj tega je na primer detajl vpetja naslonskega dela sedežne garniture Sofistication. Možnost povečevanja naslonskega naklona v tem primeru omogoča usnjeni pas, ki je sam po sebi zanimiv detajl.

9. V kakšnem interieru bi se najbolje počutil Inspiration in v kakšnem Sofistication?

Zagotovo se Sofistication najbolje počuti v minimalističnem ambientu, kjer nosi vlogo popestritve ali kot se mnogokrat ponovim; daje prostoru piko na i. V veličastno prostorne in ekstremno moderne ambiente sedežno garnituro Sofistication, absolutno ne bi umeščal, saj je sama po sebi bolj skromna in precej domača. Je kakor babica ob kaminu, ki kvačka volneno kapo. 😉
Sedežni element Inspiration je zasnovan tako, da se prilagaja različnim prostorom, stilom in cenovnim razredom. Zatorej Inspiration vidim tako v majhni študentski sobici, kot tudi v predprostoru uspešne odvetniške pisarne.

10. Kje pa se vi počutite najbolje? Na motorju? Med smučanjem? Med iskanjem še neodkrite oblike v kosu lesa?

Najbolje se počutim med tekom skozi jesenski gozd, kjer je edini zvok šelestenje odpadlih listov pod nogami. Morda sem bil pristranski zaradi trenutnega letnega časa, namreč obožujem jesen. 😉