Hygge – koncept življenja, ki prinaša srečo

Tako, kot veliko navdihujočih stvari, tudi Hygge prihaja iz Skandinavije, natančneje z Danske. Po podatkih Združenih narodov imajo Danci najvišji indeks sreče. Kako jim to uspeva s tako malo sonca in ob tako visokih davkih? Morda se razlog skriva tudi v njihovem konceptu Hygge.

Kaj je Hygge?

Hygge je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva. Ampak kje ga lahko najdemo?

Morda je najlažje, če se vprašamo, kje se počutimo najbolj domače, katere so naše navade in kateri naši obredi. Ob kom smo najbolj sproščeni? Kaj nas najhitreje razvedri in kaj potrebujemo, da nam je udobno? Morda ga najdete, če se s skodelico čaja usedete v mehko sedalno vrečo, odprete knjigo in se prepustite. Mogoče ga najdete za velikim omizjem s prijatelji, med tem, ko v sobotnem večeru lupite kostanj in obujate spomine kako lepo ste se imeli pred petnajstimi leti na morju in so bili otroci še tik pred šolo. Ampak Hygge ni kraj, niti čas dneva. Hygge je koncept življenja.

Povabimo Hygge v svoje življenje.

Sodobno življenje je hitro. Redko se umiri in bega med mnogimi kraji. Če želimo ujeti Hygge, ga moramo povabiti v svoje življenje in mu narediti prostor, da nas lahko začara. Predlagamo, da si del dnevne sobe, delovne sobe, spalnice ali kateregakoli mirnega prostora uredite tako, da bo tam doma spokojnost. Danci temu prostoru rečejo “hyggekrog”. Vzemimo staro babičino vazo, ki nas spomni na stare čase. Vanjo namestimo cvetoče veje ali rezano cvetje, ki ga kupimo pri najljubšem cvetličarju. Ob steno v velik stolp zložimo stare revije in iz njih ustvarimo klubsko mizico. Tam bo doma zeliščni čaj v največji skodelici. Na okenski polici so sveče- tiste najmanjše, pa velike, različnih barv, čisto nove in tiste, ki imajo samo še pol ure življenja. Prav vse so dobrodošle. Pa svetilka z mehko svetlobo, da skoraj ne bi potreboval še tiste odeje v katero pozimi najraje zarijemo noge. In v sredini vsega tega je najbolj udobno sedišče. To sta lahko kraljevska Qing ali Queen, morda pa si izberete kar en modul serije Build. Pomembno je le, da je ta kotiček zatočišče pred vsem in prostor za vas. Tam, kjer pozabite na čas.

Delimo življenje, povabimo prijatelje.

Hygge ni samo ena ura na dan, ki si jo vzamemo za to, da v kotu na samem beremo. Kot smo si morda odgovorili že ob začetnih vprašanjih, se lahko najbolj prijeto počutimo ob ljudeh, ki jih imamo radi. Gostiti prijatelje je lahko eno najlepših doživetij. Da nam je v družbi prijetno, pa je dobro, da imamo ustrezen prostor, kjer lahko gostimo. Za to je super veliko omizje, kjer lahko postrežemo različne jedi. Morda so najboljše prav tiste, ki jih ustvarjamo skupaj – fondi, raclette ali zvijanje sušija. Posebej udobno pa nam je lahko tudi na veliki sedežni, kamor se namestimo ob spremljavi Franka Sinatre ali mogoče Nine Simone. Eho in Build bosta odlično zatočišče za številne prijatelje. Ker ju je mogoče modularno sestavljati, se bosta prilagodila našemu življenju in našemu prostoru. Naj živi Hygge!