5 vprašanj, ki si jih moramo zastaviti pred nakupom nove sedežne garniture

Veter zapiha nekoliko močneje. Odnesel je poletno toplino, med tem ko se na tla usipa listje in dež. Prišla je jesen. To je obdobje novih začetkov, ko si lahko zastavimo ambiciozne cilje, počistimo z vsem nepotrebnim v svojem življenju in si brez slabe vesti celo soboto privoščimo branje knjige. Hkrati je to tudi priložnost, da svoj dom oblikujemo tako, da bo v hladnejših mesecih deloval prijetno in toplo. To je zagotovo tudi dober čas za nakup nove sedežne garniture. Pred to pomembno odločitvijo pa si moramo najprej zastaviti in odgovoriti na pet pomembnih vprašanj.

1. Kakšen oblikovalski stil si želimo?

Ko oblikujemo interier, lahko uberemo vrsto različnih poti. Včasih nam jo narekuje arhitektura, včasih ljudje, ki tam bivajo. Največkrat pa seveda oboje. Pri izbiri sedežne garniture lahko sledimo enotnemu oblikovalskemu pristopu prostora – sodoben dizajn bo najverjetneje narekoval izbiro sedežne preprostih in izčiščenih linij. Pri Kauchu boste v tem primeru verjetno posegli po liniji Build. Lahko pa v sodoben prostor jasnih linij vpeljemo tudi nekaj nasprotnega, s čimer bo sedežna postala osrednja zvezda in prostor naredila kontrasten in zanimiv. Linija Kauch Inspiration bo prava izbira, če bomo želeli navdušiti. Vsekakor pa moramo pred odločitvijo oblikovalskega stila razmisliti kaj nam je všeč in kako se bo ta izbira vključila v obstoječi prostor.

2. Kako velika naj bo?

Dobro je, da si pred nakupom garniture že določimo mikro lokacijo v prostoru, kjer bo bival novi kos pohištva. Pomembno je tudi kaj bo v okolici, od kje bo prihajala svetloba, kako se bomo okoli sedežne garniture gibali. Pomagamo si lahko s praznimi škatlami, ki jih zložimo na prostor, kjer bo domovala nova zofa, čez škatle položimo rjuho in si tako lažje predstavljamo kako bo funkcioniral prostor. Pomaga tudi, če na tla z zaščitnim lepilnim trakom vrišemo tloris novega prostora. Sedežna pa ne sme biti dovolj velika samo za naš prostor temveč tudi za vse naše aktivnosti. Če na sedežni le gostimo goste in na njej največkrat le sedimo, bo velikost zagotovo drugačna, kot če na njej v pol ležečem položaju beremo ali gledamo televizijo. Če si želimo, da bomo z izborom dolgoročno zadovoljni, se mora sedežna garnitura zagotovo prilagoditi našim življenjem in nas ne sme zanesti, da bi izbrali tisto, ki nam je všeč na prvi pogled.

 3. Kdo vse jo bo uporabljal?

To vprašanje se morda zdi nenavadno, pa vendar pomembno vpliva na kasnejše udobje. Če bodo sedežno uporabljali trije posamezniki, sedišče pa ima le dve blazini, bodo ljudje zagotovo sedeli na mestih, kjer se blazini stikata, kar ni najbolj optimalno sedišče. Pri Kauchu lahko sedežno prilagodimo željam posameznikov in tako z lahkoto oblikujemo sedišče, ki popolnoma ustreza našim potrebam.

4. Kako se bo prilagodila mojemu življenjskemu stilu?

Kot smo že zapisali, se mora sedežna garnitura prilagoditi našemu življenju in ne obratno. Samo tako bomo z njo dolgoročno zadovoljni. Če imamo veliko otrok, psa in mnogo prijateljev, ki jih pogosto gostimo, bo naša sedežna garnitura morala biti večja, z vzdržljivo tkanino in premičnimi blazinami. Sedežna garnitura, ki je v bolj formalnih prostorih, je lahko oblečena v svetlo tkanino, blazine so lahko bolj kompaktne, čeprav mora zofa vedno biti udobna, ne glede na njeno funkcijo. Velikokrat se mora sedežna garnitura preleviti tudi v posteljo za goste, zato je to potrebo upoštevati že v fazi nakupa. Kauch Sleep se hitro transformira iz sedežne garniture v udobno posteljo.

5. Kakšna naj bo barva ali vzorec?

Delno smo na to vprašanje odgovorili že pri prvi točki. Tudi tu je pomembno, da poznamo svoje želje. Smo pri izbiri barv bolj tradicionalni ali sledimo modnim trendom? Za kako dolgo kupujemo sedežno garnituro? Za večino posameznikov ali družin je to dolgoročna investicija, zato je najbolj “varno” izbirati med naravno barvno paleto: beli toni, sivi in rjavi odtenki, krem in temnejše modre. Različne barvne poudarke lahko po želji ustvarimo tudi z uporabo blazin, ki jih lahko preoblečemo ugodneje in enostavneje. Sedežna je lahko zanimivejša tudi z različnimi vzorci, ki so lahko bolj ali manj opazni.

Seveda pa veliko posameznikov izbere tudi zelo vpadljive barve in vzorce in takrat sedežna garnitura zavzame osrednjo točko prostora. Odličen trik je tudi to, da kos najljubše tkanine odnesemo domov in ga položimo čez obstoječ kos pohištva. Tako lahko nekaj dni opazujemo kako ta barva ali vzorec deluje v našem prostoru. Tega nam žal ne bodo omogočil povsod, pri Kauchu pa je soustvarjanje optimalne sedežne garniture pomemben proces, zato vam z veseljem posodimo vzorčno tkanino, ki vam bo olajšala vašo izbiro.