5 nasvetov za prijetno delovno okolje

Če se zaposleni v službi počutijo slabo in zato ne delajo dobro, najverjetneje tudi podjetje ne more dobro poslovati.

Na zadovoljstvo zaposlenih vplivajo številni dejavniki. Odnosi med zaposlenimi, odnosi s šefom, vrsta ter količina dela in še bi lahko naštevali. Eden izmed pomembnejših je zagotovo tudi delovno okolje, kjer vsak dan preživimo vsaj tretjino celotnega dne.

Oblazinjena govorilnica, Prva osebna zavarovalnica, Kragelj arhitekti

Če želite, da bodo vaši zaposleni dali vse od sebe, jim morate ustvariti prijetno delovno okolje. To je predvsem takšno, ki bo zadostilo prirojene človeške potrebe. Te so potreba po primerni svetlobi, temperaturi, zvokih, naravi in druženju. Zelo velik vpliv na zaposlene imata tudi zasnova delovnega prostora in primerno pohištvo.

1. Narava

Eden izmed bolj opaznih trendov v workplace dizajnu je vnašanje naravnih elementov v sodobne pisarne. Vsi vemo, da nas narava pomirja, zato se v pisarnah vse pogosteje najdejo tako imenovane zelene stene, različne okrasne rastline in drevesa posajena v velike lonce, ki čistijo zrak, zmanjšujejo stres in povečujejo kreativnost zaposlenih.

Ogromna lončnica monstera je lahko hkrati vizualna in funkcionalna popestritev pisarne. Vir: Outsider

Zelena stena porasla z mahom čisti zrak v prostoru. Vir: BuzziSpace

2. Zvok

Eden izmed največjih motilcev delovnega procesa v odprtih pisarnah je zagotovo hrup. Ta problem workspace specialisti rešujejo s pomočjo akustičnih sten in pregrad med mizami, oblazinjenih sten, izoliranih oblazinjenih niš ter oblazinjenih govorilnic, ki omogočajo delo ali pogovor brez hrupa.

Petrol poslovni prostori, N plan

3. Temperatura in svetloba

Trije najpomembnejši faktorji prijetnega delovnega okolja, ki so jih navedli delavci v eni izmed raziskav so dnevna svetloba, osončenost in naravno prezračevanje. Zato zaposlenim, če se le da, omogočite delo ob naravni svetlobi, primerni temperaturi in naravno prezračevanje.

Luči, ki delujejo kot dušilec zvoka

Zadnje čase so v workspace dizajnu popularne tako imenovane akustične luči iz filca, ki poleg razsvetljevanja z absorbiranjem zvokov izboljšujejo tudi akustiko v prostoru.

Ambientalna akustična luč iz filca. Vir: BuzziSpace

Akustična luč

4. Izbira pravega pohištva

Poleg vsega naštetega pa ljudje, kot družabna bitja, potrebujemo tudi udobne prostore, kjer se lahko spočijemo in družimo s sodelavci. Tako se v sodobnih pisarnah pogosto nahajajo tudi prostori s sedežnimi garniturami in fotelji, družabnimi igrami, kot so namizni nogomet in podobno.

Med sedežnimi garniturami, ki so idealne za poslovno okolje je tudi KAUCH Layer, ki s svojo inovativno zasnovo, ki se plasti v sivih odtenkih, lahko drži tudi revije, tablične računalnike, telefone, kataloge in podobno ter olajša našo večopravilnost.
Kauch Layer je tudi prejemnik nagrade Oblikovanje leta 2022 v sklopu Meseca oblikovanja.

Kauch Layer

Za konec pa še dilema:

5. Odprte pisarne – da ali ne?

Ali je trend odprtih pisarn, ki izvira iz 50-ih let prejšnjega stoletja, še vedno primeren za delo v današnjih časih?

Več študij, ki so nastale v zadnjih letih, pravi, da ne. V eni izmed raziskav so ugotovili, da odprte pisarne omogočajo hitrejši prenos informacij in večajo občutek pripadnosti podjetju, po drugi strani pa zmanjšujejo pozornost, produktivnost, ustvarjalnost in zadovoljstvo zaposlenih.

Te probleme workspace specialisti rešujejo z ustvarjanjem hibridnih pisarn z odprtim prostorskim planom, v katerega so umeščene manjše pisarne s steklenimi stenami, ki prostor ločujejo akustično, ne pa tudi vizualno. Zaposleni lahko, glede na potrebe, izbirajo med več delovnimi ambienti, od skupnih prostorov za glasno kreativno delo, do tihih sob, kjer lahko v miru opravijo svoje delo.