5 idej, kako vdahniti karakter vašemu domu

Verjetno se strinjate, da karakter vašemu domu ne dajejo omare in stoli iz Ikeje, ampak skrbno izbrani dodatki, ki so z občutkom razporejeni po stanovanju. V tokratnem zapisu smo za vas zbrali nekaj idej, kako popestriti prazne stene in dodati osebno noto interierju vašega doma.

1. Galerijska stena

Postavite se v vlogo kuratorja in prazno steno nad sedežno garnituro okrasite z na videz naključno postavljenimi »umetninami«.

Galerijska stena je zbirka fotografij ali predmetov, ki so z občutkom sestavljeni v estetsko kompozicijo na steni. Pri stenah z umetninami imamo pogosto občutek, da organsko rastejo skozi daljše časovno obdobje, vendar v resnici zahtevajo kar nekaj načrtovanja, da dosežemo pravi učinek.

Za harmonično razporeditev slik na steni si je dobro najprej pripraviti osnutke. Sliko, ki jo želite uokviriti, položite na karton, naredite obris njene velikosti in model izrežite. Z lepilnim trakom obesite vsako izmed predlog na steno in jih prestavljajte tako dolgo, dokler ne boste s postavitvijo zadovoljni. Nato označite luknje, jih zvrtajte v steno in namestite uokvirjene slike.

USTVARITE EKLEKTIČNO ZBIRKO UMETNIN

Naredite izbor slik, fotografij in ilustracij, ki jih želite obesiti na steno. Dodajte stvari, ki so vam ljube, kot so npr. star babičin krožnik, makrame in ogledalo.

Barve in teksture igrajo ključno vlogo pri notranjem oblikovanju. Še preden boste izbrali umetnine, ki jih želite razstaviti, se odločite za glavno barvo. Ta bo delovala kot rdeča nit, ki bo elemente harmonično povezala med sabo.

Za bolj spontan videz galerijske stene za uokvirjanje slik izberite različne barve, teksture in velikosti okvirjev.

Vir: Pinterest

2. Police za slike

Poličke za slike so enostavna rešitev, če želite simetrično razporeditev slik in čim manj lukenj v stenah vaše dnevne sobe. Police standardnih dolžin lahko dobite skoraj v vsaki večji trgovini s pohištvom in jih poljubno sestavite. Eno poleg druge, da dobite daljšo linijo, ali eno nad drugo za simetrično galerijsko steno.

Če imate steno pobarvano v določeno barvo, lahko police za slike pobarvate v enak odtenek in tako ustvarite minimalističen monokromen učinek. Na poličke pa lahko poleg slik postavite tudi manjše lažje predmete, kot so npr. rastline, krožniki, vazice in majhni kipci.

Vir: Pinterest

3. Kabinet čudes za ljubitelje starin

Star predal za tiskarske črke lahko z malo domišljije spremenite v galerijo drobnih zbirateljskih predmetov, ki imajo za vas osebno spominsko vrednost. V vsakega izmed majhnih predalčkov, kjer so nekoč domovale tiskarske črke, postavite drobne predmete, kot so frnikule iz otroštva, star naprstnik za šivanje, kristale, školjke, miniaturne slike in fotografije ter ustvarite lasten kabinet čudes.

Vir: Pinterest

4. Transparentni okvirji

Trend, ki je vzniknil v zadnjem času, so t.i. »lebdeči okvirji« oziroma okvirji za slike brez paspartuja. Vanje lahko vstavite posušeno cvetje, fotografije, perje ali karkoli drugega vam pade na pamet.

Drug način, ki ustvari enak videz, je, da želeno sliko natisnete na prozoren film in ga uokvirite med dve stekli. Takšen okvir bo ustvaril iluzijo, da predmet na sliki lebdi.

5. Brezplačni viri za slike

Če doma še nimate svoje zbirke umetnin, ki bi jo lahko obesili na steno, vam predstavljamo tri odlične brezplačne vire, kjer si lahko prenesete in natisnete slike v visoki resoluciji.

1. Nasa je izdala 15 retro futurističnih posterjev na temo vesoljskega turizma v visoki resoluciji, ki jih lahko brezplačno prenesete tukaj.

2. Brezplačno si lahko prenesete in natisnete tudi čudovite botanične ilustracije, ki jih je za javnost odprla Knjižnica biotske raznovrstnosti.

3. Metropolitanski muzej umetnosti je za javnost odprl zbirko 400.000 slik svetovno znanih umetnin v visoki resoluciji, ki jih lahko najdete tukaj.

Zdaj pa veselo na delo! Z malo domišljije lahko stenam vašega doma dodate veliko življenja.